Pariurile în cotă fixă

Un studiu marca “PricewaterhouseCoopers” atestă faptul că suntem reprezentanţii unei industrii cu impact de anvergură naţională

 

Piaţa pariurilor în cotă fixă se dovedeşte a fi una în care profitul operatorilor nu este chiar atât de mare pe cât se susţine. De asemenea, vorbim despre o piaţă bine reglementată şi afectată imediat, în bine sau în rău, de orice modificare de legislaţie aplicată ei. Totodată, prin accesul total al autorităţilor la serverele operatorilor, putem vorbi şi de o concretă transparenţă în această industrie.

 

Cel puţin asta reiese din studiul ale cărui rezultate au fost făcute publice recent de reputatul auditor PricewaterhouseCoopers (PwC). Vizând sectoarele din industria jocurilor de noroc reprezentate de pariurile în cotă fixă şi slot-machine, cifrele relevate de experţii PwC România acreditează faptul că pariurile în cotă fixă au contribuţii la bugetul de stat şi la PIB deloc de neglijat şi un număr de locuri de muncă generate direct şi indirect de ordinul zecilor de mii.

 

Mai concret, la nivelul anului 2012, piaţa pariurilor în cotă fixă a fost estimată de PwC la aproximativ 130 de milioane de euro, venituri generate de organizatorii de pariuri în circa 2600 de agenţii în ţară. Sectorul pariurilor în cotă fixă a generat în 2012 în mod direct şi indirect 141 milioane Euro la PIB-ul României, creând 11.500 locuri de muncă şi generând aproximativ 80 milioane EUR în taxe şi impozite. Contribuţia la PIB generată de sectoarele de slot-machine şi pariuri în cotă fixă este de nu mai puţin de 0,51%, respectiv cam cât alocarea bugetară pentru cercetare.

 

Totul în condiţiile în care numărul de organizatori de pariuri în cotă fixă a scăzut cu 46% în perioada 2009 – 2012, de la 26 de operatori în iunie 2009 la 14 în decembrie 2012, ca efect al crizei economice şi al modificării cadrului legislativ.

 

 

“Concluzia generală desprinsă este aceea că, fie şi în condiţiile unei contracții a pieței ca urmare a crizei şi a modificărilor de legislaţie intervenite la nivelul anului 2009, aceste sectoare ale industriei jocurilor de noroc au un impact semnificativ în economia naţională”, afirmă Bogdan Belciu, coordonatorul PwC al studiului.

 

Cât despre marja medie de profit a operatorilor de pariuri în cotă fixă, aceasta este de 6 %, respectiv undeva în a doua parte a plutonului într-un eventual top al profitabilităţii diverselor industrii din peisajul economic românesc. Dacă mai adaugăm și impozitul pe profit minim impus acestui domeniu și care invariabil este consistent mai mare decât ceea ce ar rezulta din aplicarea cotei unice de 16%, este evident că pariurile sportive retrogradează spre coada plutonului atunci cand vorbim de profitul net.

 

Indicatorii de mai sus ne îndreptăţesc să constatăm încă o dată că industria pe care o reprezentăm este guvernată de mecanisme de piaţă bine reglementate, cu o profitabilitate rezonabilă, proiectată realist în viitor şi, mai important, mereu preocupată de consecinţele activităţii sale la nivel social sau economic.